Ce ar trebui să viziteze un american care ar veni prima dată în România?!
Bună întrebare dar greu poate fi răspunsul!
Poate ei ni-l pot da.
Sunt multe locuri frumoase și încărcate de istorie. Istorie care pe noi ne duce undeva oricum mult mai departe în timp decât îi duce pe ei. Uite în sfârșit un lucru pe care noi îl avem și ei nu-l au! Își au desigur și ei istoria lor dar nu așa îndepărtată ca a noastră.
E o adevărată provocare să fac un traseu de 14 zile în care să reușesc să arăt turistului american cât mai multe lucruri minunate despre România. Nu ne ajunge nouă, românilor, o viață să vizităm toate locurile, dar în 14 zile! Dar voi încerca !
Bun! Să o luăm cu începutul!
Ca un american ce se respectă va veni în țară cu avionul, desigur! Aterizarea va avea loc la aeroportul Henri Coandă Otopeni. Cu puțin noroc și dacă nu e week-end (uitasem, și dacă nu plouă!) ajungem în 30 minute la hotel. Cazare, duș, schimbat, plecat în oraș.
Mă gândesc să începem cu Muzeul Satului. Acesta este unul din primele muzee etnografice din lume, el luând ființă încă din 1936 în Parcul Herăstrău. La Muzeul Satului este prezentată întreaga bogăție etnografică și folclorică a populației din diferite regiuni ale României. Începând vizita cu acest obiectiv călătorul nostru va putea lua un prim contact cu țăranul român. Acu dacă tot suntem în parc poate nu ar strica să ne tragem puțin sufletul pe o terasă, bem o cafeluță sau mai vedem noi ce. De aici ne vom îndrepta spre centrul orașului. Trecem pe lângă Arcul de Triumf și ne oprim la Muzeul Antipa. Patrimoniul muzeului are peste 2 milioane de exemplare de vertebrate și nevertebrate adunate de peste tot din lume, din ape și de sub ape. In prezent colecția cea mai mare e cea de insecte, cu peste 1.000.000 de exemplare. Cred că vizitarea acestuia ne va lua toată după amiaza. Ne continuăm drumul trecând pe lângă Ateneul Român și ne îndreptăm către Hanul lui Manuc, han ce s-a bucurat de faimă în prima jumătate a secolului al XIXlea. Aici mă gândesc să ne delectăm cu un platou de gustări reci (salată de vinete, specialități de brânzeturi românești), sărmăluțe în foi de varză cu costiță, mămăliguță și ardei iute iar ca desert "clătite cu ce-o fi" cum ar zice Radu Anton Roman( "clătita carpatină e unică deci, în simplitatea ei suplă-nu simțiți un fior patriotic? nu vă vine să vă ridicați în picioare și, cu clătita fluturând ca o flamură în gând, în mână și în gură, să morfoliți un imn de slavă gliei străbune și roditoare?"). Desigur că totul va fi stropit cu un vin bun de Drăgășani. Dacă tot suntem în zonă seara vom rămâne să simțim viața de noapte în cluburile din Centrul Vechi.
Ziua a doua. De dimineața ne îndreptăm spre Palatul Parlamentului, a doua clădire din lume după Pentagon. Cred că e inutil să mai povestesc despre ea. Oricum nu există turist care să nu dorească să o viziteze. După-amiaza o alocăm vizitării Muzeului Național de Artă iar seara ne-o încheiem cum altfel decât cu o porție strașnică de mici stropiți cu un Burgund de Miniș.
A treia zi dimineață am plecat spre mare (nu că nu ar avea și ei oceanele lor). La Cernavodă vedem vechiul pod construit în 1895 de inginerul Anghel Saligny, pod care la acea vreme era considerat cel mai lung din Europa. Cred că toți ne amintim de cei doi dorobanți care-l flanchează. De la Cernavodă mergem spre Adamclisi unde vizităm Complexul Muzeal Tropaeum Traiani iar în drum spre Constanța nu uităm să ne abatem pe la cramele Murfatlar. Legendele spun că însuși Dionisos s-ar fi născut pe aceste meleguri dobrogene. Ajunși la Constanța vizităm zona veche a orașului, Piața Ovidiu unde se află statuia acestuia, Moscheea Carol I amplasată tot aici și care este principalul edificiu musulman din oraș, Edificiul Roman cu mozaic, Farul Genovez precum si Biserica Grecească Metamorphosis ridicată pe vremea când Dobrogea era parte a Imperiului Otoman. Nici de muzee nu ducem lipsă: Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. Cred că ajunge cu documentările! Vine și vremea distracției că de:
Fetițe dulci ca în Constanța
Nu găsești nici chiar în... Franța!(nu am găsit altă rimă)
Așa că să înceapă! Mergem la Mamaia unde la tot pasul dai de restaurante luxoase și cluburi de noapte!
Dimineața în mod sigur ne va găsi pe plajă așa că de ce nu, să profităm și să admirăm răsăritul de soare!
Începem ziua a patra cu o vizită la Planetariu unde ne putem iniția în tainele bolții cerești. Și dacă tot suntem în zonă intrăm să ne relaxăm privindu-i în spectacol pe delfini, leii de mare si pinguini.
Ne îndreptăm spre Mangalia, oraș construit pe ruinele cetății Callatis undeva prin sec.VI i.Hr.de coloniștii greci. Aici putem vizita Edificiul Bizantin, monument istoric care datează din sec.V-VI d.Hr. El a fost descoperit destul de recent pe terenul unui hotel și interesant e că au fost incluse în clădirea acesteia, acolo fiind deschis și un muzeu. Moscheea Esmahan Sultan este una dintre cele mai importante construcții istorice si de cult din sudul litoralului nostru. Atât moscheea cât și cimitirul ce-l înconjoară sunt incluse în lista Monumentelor Istorice din România. Cu o plimbare pe malul mării, călare pe unul din caii pursange arab de la Herghelia de la Mangalia, cel mai mare complex de acest gen din sud-est-ul Europei, ne încheiem ziua.
Dis de dimineața (ziua a cincea) pornim spre nord spre cetatea grecească Histria aflată pe malul lacului Sinoe, unde vedem termele, necropolele. Cotim puțin ajungând la Enisala unde dăm de o cetate feudală (sec XIII-XIV) și un muzeu în aer liber Gospodăria Țărănească, unde putem vedea case și gospodării dobrogene. De aici dăm bice către Babadag. Trecem pe listă să mergem pe la Rezervația Pădurea Babadag, geamia Ali Gaza Pașa și pe la Muzeul de Artă Orientală. Seara ajungem la Tulcea.
Ziua a șasea o rezervăm vizitării orașului Tulcea numit și Poarta Deltei Dunării. Unul din simbolurile orașului este Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Aici găsim un model cultural unic datorat conviețuirii etnice dintre români și alte etnii: aromâni, bulgari, turci, tătari, ruși-lipoveni, ucraineni, greci. Nu trebuie să uităm de Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii, unde găsim bazine cu pești, o minigrădină botanică, diorame cu flora și fauna deltei.
Începând cu ziua a șaptea vom vizita Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Delta Dunării este un paradis natural care se întinde la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Cuprinde peste 1200 de specii de plante și copaci. Aici se găsesc peste 300 specii de animale, fiind un loc unde poposesc păsările migratoare. Sunt mai multe trasee în Deltă care înlesnesc turiștilor vizitarea acesteia. Ne propunem să facem doar trei dintre acestea Tulcea- Crișan-Sulina, Tulcea - Chilia Veche- Periprava și Tulcea -Murighiol- Sf. Gheorghe. Cred că imaginile spun totul despre frumusețile acestui colț de rai.
Desigur, nu poți pleca din Deltă până nu guști o o scrumbie la grătar, măcar :)
De aici am foto!!! |
Sau poate i-ar place un borş pescăresc...
Sursă |
Cu greu ne desprindem de acest loc uitat de lume, dar din păcate timpul ne mână.
Pe drumul de întoarcere vizităm rezervația Vulcanii Noroioși. Zona este sălbatică.Totul arată de parcă te-ai afla pe Lună. E o experiență unică. Poate nu știați dar există o localitate în România, Colți, unde sătenii se împiedică de bucățele de chihlimbar după ce plouă. Așa că de ce să nu ne încercăm norocul!
Sursă |
A doua zi dimineața l-am condus la aeroport. La plecare mi-a spus să nu-mi fac planuri pentru următoarele două săptămâni pentru că sigur va reveni. A văzut un documentar pe Discovery cu prințul Charles și mi-a zis că vrea neapărat să vadă și Transilvania. Eventual și Maramureșul. I-am răspuns:
-Of course, my dear guest! Şi i-am făcut din mână.
Poate vreți să urmăriți și alte peripeții de acest gen sau poate vreți chiar să vă implicați. Toate aceste lucruri le puteți urmări pe #roundTripRomania . Să ne invadeze americanii că tot așteptăm asta de cincizeci de ani!
#roundTripRomania este un eveniment organizat de agenţia de turism TuristClub.ro, în colaborare cu Kooperativa 2.0
Personal. nu cred că un turist vine să se îngroape în muzee. Mai degrabă cred că ar veni pentru a cunoaşte oameni, locuri. Sau poate ceva mâncăruri cu specific. Mi-au plăcut cele pe care le-ai prezentat în Deltă. Poţi să-mi dai şi reţetele?
RăspundețiȘtergereLa distracţie şi fete, bani cheltuiţi pe îndelete, în Mamaia-i cel mai bine, alt loc chiar în minte nu-mi vine. :(
Radu,sa stii ca aceeasi parere o aveam si eu. Insa, in America nu au ce avem noi. Pentru prima data, cred ca o prezentarea a Romaniei pe scurt, este chiar ok.
ȘtergereLoredana, de acord până la un punct.
ȘtergereÎn schimb nu pot întelege nici în ruptu' capului cum poţi vedea în 14 zile ceva din România. Eu am locuit 20 de ani în Bucureşti şi pot spune cu mâna pe inimă că nu cunosc decît o bucăţică. :)
Gusturile nu se discuta:)
RăspundețiȘtergere